БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Има ли капацитет "Монтажи" да ремонтира язовирите

В процес на възлагане е ремонтът на още 58 язовира

Дружеството "Монтажи" ЕАД, собственост на Държавната консолидационна компания (ДКК), има договори за реконструкция и ремонт на общо 182 язовира. През лятото на 2018 г. правителството отпусна 500 млн. лв. на ДКК за ремонт на язовири. Интересното е, че общо персоналът на Мондажи", включително с хората в регионалните структури, е 186 души. Това става ясно от отговори на министъра на икономиката Емил Караниколов на парламентарни питания от депутатите от "БСП за България" Крум Зарков и Стефан Бурджев.

В средата на януари двамата депутати внесоха в НС въпроси към Караниколов. Те попитаха за числения състав и квалификацията на заетите в "Монтажи", колко поръчки е получило дружеството и колко от възложените дейности то е извършило самостоятелно.

Общата стойност на сключените договори за ремонтите е 15,3 млн. лв., като до момента са извършени дейности за 2,5 млн. лв. В процес на възлагане е ремонтът на още 58 язовира.

Министърът не дава отговор на въпроса дали "Монтажи" използва подизпълнители или външни услуги. Това обаче не са единствените договори, по които дружеството работи, като само най-актуалният му ангажимент е спешното изграждане на 13,5-километровия водопровод от Мало Бучино до Перник.

Източник: Дума