БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ИНФАРКТНИЯТ ФИНАЛ ВЪВ ФОРМУЛА 1, КОЙТО ДОНЕСЕ ПЪРВА ТИТЛА НА ВЕРСТАПЕН ОТИВА В СЪДА

ИНФАРКТНИЯТ ФИНАЛ ВЪВ ФОРМУЛА 1, КОЙТО ДОНЕСЕ ПЪРВА ТИТЛА НА ВЕРСТАПЕН ОТИВА В СЪДА

Невиждана драма в Абу Даби

Макс Верстапен е световен шампион във Формула 1 за пръв път след невиждана драма в последното състезание за Гран при на Абу Даби. Пилотът на "Ред бул" изпревари големия си съперник Люис Хамилтън в последната обиколка.

Титлата е първа за Верстапен, който е и първият пилот от Нидерландия световен шампион. Той спира доминацията на Хамилтън, който се бореше за рекордна осма корона и пета поредна. За пръв път от 2013 г. пилот на "Ред бул" печели титлата.

Шампионатът се реши по невероятен начин, след като съперниците за титлата бяха с равни точки преди надпреварата. От първата обиколка Хамилтън водеше и не допусна нито една грешка, но кола за сигурност пет обиколки преди финала преобърна ситуацията.

А Верстапен успя да направи успешна обиколка след рестарта в последния тур и грабна победата.

Междувременно днес стана ясно,че Инфарктният финал на сезона във Формула 1, който донесе първата титла в кариерата на Макс Верстапен, ще се решава в съда. Това стана ясно от изявление на Mercedes. „Сребърните стрели" обявиха, че ще се обърнат към Апелативния съд към Международната федерация по автомобилен спорт (FIA).

Причината - Директорът на състезанието Майкъл Маси първоначално обяви, че докато трае извънредната ситуация, нито един болид няма да може да изпревари колата за сигурност. В предпоследната обиколка той промени позицията си и реши да пропусне петте изостанали коли, които разделяха водача в състезанието Люис Хамилтън и Макс Верстапен. Преди катастрофата с Латифи британецът изглеждаше сигурен шампион, тъй като имаше аванс от около 17 секунди пред нидерландския състезател на Red Bull.