БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИНФЛАЦИЯТА ПРЕЗ ЮЛИ Е НАД 17%, НАЙ-ГОЛЯМО Е ПОВИШЕНИЕТО ПРИ СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Това показват данните на националния статистически институт

Годишната инфлация за месец юли е над 17%, а след първите седем месеца на годината, тя е над 11%. Най-голямо повишение се отчита при сметките за електроенергия, газ и горива. Това показват данните на националния статистически институт.

През юли 2022 г. месечната инфлация е 1.1% спрямо предходния. През отчетния месец цените в секцията за развлечения и култура са се увеличили със 7.4%; при жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличението е с 5.2%. Увеличение за месец има и при разходите за ресторанти, за обзавеждане, за здраве, за образование.

Традиционно преди есенно-зимния сезон се наблюдава минимално намаление при облеклата и обувките. Същото е отчетено и при транспорта и някои хранителни продукти.

През юли 2022 г. са се увеличили цените на шоколад и шоколадови изделия , цитрусови и южни плодове, извара, сирене, кисело мляко, захар, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко, бира, маслини, леща, маргарин, сол, млечни масла, кашкавал и други.

През юли 2022 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - намаление с 0.8%; нехранителни стоки - увеличение с 1.9%; услуги - увеличение с 3.7%.