БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Йорданка Фандъкова крие информация за горенето на боклук в София?

Проектът за изграждане на инсталация за преработка на битови отпадъци близо до Централна гара в столицата е спрян заради противоречия с екорегламентите в Евросъюза.

Столична община обаче отказва да признае този факт и укрива доклада на датската консултантска компания Ramboll. Той е засекретен от кмета Йорданка Фандъкова и засега до него достъп имат само 11 от общо 62-ма общински съветници. Докладът все още не е преведен на български език.

В близост до софийската Централна гара, на 400-500 метра от гъсто населените жилищни квартали Софийска община ще строи инсталация, която ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF – гориво, добито от битови отпадъци. Инсталацията ще струва на софиянци близо 160 млн. лева, с 10 млн. повече, отколкото съобщава консултанта по проекта в своя засекретен от Фандъкова доклад.

Милка Христова, общински съветник от БСП: "В момента този проект е в европейските структури и е спрян заради несъответствия с европейски екологични регламенти, колкото и Столична община упорито да отказва да признае този факт. Предстои евентуално тяхното отстраняване и ако не бъдат отстранени в двумесечен срок, след това ще бъде отворена нова процедура. Но това не отменя опасността от изграждането на тази инсталация с всички неблагополучия от това. Според екоспециалистите горенето на боклуци в близост до гъсто населени столични квартали носи риск от допълнително замърсяване с диоксини и фурани. Най-опасна за столичани обаче се оказва т.нар. „летяща пепел – над 10 хиляди тона: опасен отпадък, който допълнително ще замърсява и без това силно замърсеният въздух над според европейските изисквания трябва да се съхранява на специални места. Най-близкото съоръжение за освобождаване от летяща пепел се намира в Германия".

Инсталацията ще произвежда и ток. Според консултанта, електроенергията от софийския боклук ще струва 122 евро за мегаватчас с ДДС – докато цената на Българската борса е два пъти и половина по-ниска. С надбавката за „чиста енергия“ върху тези 122.40 евро с ДДС се оказва, че НЕК ще купува ток, поне тройно по-скъп от пазарния, за сметка на столичани.