БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Иран е изстрелял най-малко 12 ракети по 2 американски бази в Ирак

Иранската държавна телевизия излъчи изявление, в което се казва, че нападението е отмъщение, за убийството на ген. Солеймани

Най-малко две авиобази, в които се намират американски войски в Ирак, са били ударени от повече от дузина балистични ракети, според Министерството на отбраната на САЩ.

Иранската държавна телевизия излъчи изявление, в което се казва, че нападението е отмъщение, след като върховният командир на страната Касем Солеймани беше убит при удар с дрон в Багдад, по нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп. Тя разпространи кадри от изстрелването на ракетите. Видеото можете да видите по-горе на тази страница. 

Пентагонът твърди, че са нападнати поне два обекта в Ирбил и Ал Асад.

Не е ясно дали има жертви сред американските военни, намиращи се в двете бази..

"Ние сме наясно с докладите за нападения срещу американски съоръжения в Ирак. Президентът е информиран и следи отблизо ситуацията и се консултира със своя екип за национална сигурност", заяви в изявление говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Иранската революционна гвардия заяви, че атаката е отмъщение за смъртта на ген. Солеймани в петък.

"Предупреждаваме всички американски съюзници, които дадоха бази на американската армия, че всяка територия, която е отправна точка на агресивни действия  срещу Иран, ще бъде атакувана", се казва в изявление на иранската държавна информационна агенция IRNA.

Нападенията са извършени часове след погребението на Солеймани. Втори обстрел е станал в Ирбил малко след като първите ракети удариха Ал-Асад, съобщи телевизия Al Mayadeen.

Служители на администрацията на Обама настояват за сдържаност

Няколко бивши служители в администрацията на Белия дом на президента Обама са написали в Twitter, за иранските атаки.

Илан Голдбърг, който отдела за Иран в Пентагона по време на администрацията на Обама, настоя, че президентът не трябва да отговаря.

Той написа в Twitter: „НЕ. НЕ. НЕ. Той не трябва да реагира особено, ако жертвите са ограничени. "

Бен Роудс, друг съветник на Обама, пише: "Все още има вариант за деескалация на напрежението."

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф написа в Туитър, че Иран не "търси ескалация или война, но ще се защити от всяка агресия".

"Иран предприе пропорционални мерки за самозащита съгласно член 51 от Хартата на ООН, насочена към базите, от които беше започнато страхливото въоръжено нападение срещу нашите граждани и висши служители", написа Зариф.

Туитът се разглежда като потенциален знак за деескалация от страна на Иран.

Президентър Тръмп написа в Туитър:

"Всичко е наред! Изстраляни са ракети по две военни бази, разположени в Ирак. В момента се извършва оценка на жертвите и щетите.  Дотук добре! Разполагаме с най-мощната и добре екипирана армия навсякъде по света! Ще направя изявление утре сутринта."

Засега няма данни за загинали американски военни. 

Американски военен служител заяви пред CNN, че военните са имали достатъчно ранно предупреждение за атаката на балистичните ракети върху авиобазите в Ирак. "Хората успяха да стигнат навреме до бункерите преди ракетите да ударят.", каза официалният служител.