БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИСПАНИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ КОМПЕНСИРАТ СКОКА НА ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

Ръстът на цените на битовите сметки, наемите и хранителните стоки става сериозен проблем за Европа

Ръстът на цените на битовите сметки, наемите и хранителните стоки става сериозен проблем за Европа. Правителствата на Стария континент се опитват да смекчат част от удара върху населението, застраховайки се срещу социално напрежение. Испанският премиер Педро Санчес обяви шоков план за понижаване на цената на електроенергията, която достигна исторически върхове.

Притиснат от общественото недоволство и от опозицията испансикият премиер Педро Санчес намали специалния данък върху електроенергията от 5 до половин процента. Следващите стъпки от шоковия план за намаляване на цената на тока са структурни реформи за насърчаване на по-чиста и по-евтина енергия и мерки за защита на най-уязвимите потребители. В момента един мегаватчас струва малко над 150 евро, което е тройно в сравнение с миналата година.

Гръцкото правителство ще се опита да смекчи удара върху джоба на гражданите си като ще покрие 80% от увеличаването на цените на електроенергията. Субсидията ще засегне всички тарифи на Обществената електрическа компания. Пакетът от мерки надхвърля 3 и половина милиарда евро.

Междувременно жителите на Амстердам се събраха на протест срещу растящите цени на наемите и битовите сметки. Акцията беше подкрепена от множество организации, включително леви партии, профсъюзи и екологични асоциации. Според някои оценки в демонстрацията са участвали около десет хиляди души.