БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИСПАНИЯ ОБМИСЛЯ ДАЛИ ДА ИЗПРАТИ ИЗТРЕБИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

Допълнително Мадрид вече изпрати бойни кораби за присъединяване към военноморските сили на Алианса в Средиземно и Черно море

Испания обмисля да изпрати изтребители в България за укрепване на източния фланг на военния съюз. Допълнително Мадрид вече изпрати бойни кораби за присъединяване към военноморските сили на Алианса в Средиземно и Черно море. Оправданието за тези действия е „засиленото присъствие на руски военни в западната част на страната“. Експерти се притесняват, че действията на НАТО могат да бъдат възприети от Русия като провокация.

Министърът на отбраната на иберийското кралство Маргарита Роблес заяви, че испански миночистач вече е на път към черноморския регион, а допълнителна фрегата ще отплава към Черно море след три-четири дни. Тя заяви още, че правителството в Мадрид обмисля изпращането на изтребители в България

"Обмисляме изпращането на бойна част в България, в добавка към за постоянно разположените в Литва въздушни патрули. Участието ни в дейността на НАТО продължава вече много години, така че нямаше съмнение, че ще се присъединим. Испания ще изпрати военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море, тъй като напрежението в региона ескалира заради натрупването на руски войски на границата с Украйна", заяви Маргарита Роблес, военен министър на САЩ.

Същевременно тя добави, че „Испания се придържа изключително дипломатичен отговор за разрешаването на конфликта“.

Съединените щати и съюзниците от НАТО са загрижени за разполагането на въоръжени части на границата с Украйна и се опасяват, че Москва планира атака срещу страната. Русия припомня, че това са нейни войски на нейна територия.

През миналата година испански изтребители вече бяха на мисия в Румъния, където охраняваха въздушните граници на НАТО.

На свой ред президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви на профила си в "Туитър", че страната е готова да приеме на своя територия, както допълнителни американски военни части, така и френски военен контингент за евентуално укрепване на отбранителните позиции на НАТО.