БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАКОН В САЩ ЗА БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

На церемонията по подписването в Белия дом присъстваха видни членове на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа исторически закон за 430 милиарда долара, предвиждащ намаляването на емисиите парникови газове и на разходите за лекарства с рецепта за крайния потребител. Въпреки, че документът е наречен Закон за намаляване на инфлацията, повечето републиканци в Конгреса смятат, че допълнителните разходи единствено ще я увеличат.

На церемонията по подписването в Белия дом присъстваха видни членове на Демократическата партия. Сред тях бе сенатор Джо Манчин, чиято подкрепа за закона беше ключова, защото първоначално беше против.

Законът включва най-голямата досега федерална инвестиция в борбата с климатичните промени - около 375 милиарда долара. Освен това той повишава до 2000 долара тавана на годишните разходи за лекарства по рецепта, които се възстановяват по схемата Медикеър, и ще подпомогне около 13 милиона американци да платят здравните си осигуровки.

" Законът за намаляване на инфлацията инвестира милиарди, за да се предприеме най-решителните действия досега за справяне с климатичната криза и укрепване на нашата енергийна сигурност. С този закон американският народ спечели, докато специалните интереси губят", заяви Байдън.

Средствата, предвидени от закона, се очаква да дойдат от повишените данъци за големите компании и богатите физически и юридически лица.

Републиканците казват, че новите данъци върху бизнеса ще повишат цените и инфлацията до нива по-високи от 1981 г. Безпартийните анализатори твърдят, че въздействието му върху цените ще бъде слабо забележимо.