БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИСТОРИЯТА НАПОМНЯ: ЧУМАТА ПРЕЗ 14 ВЕК И КОРОНАВИРУСЪТ ДНЕС

Бумът на коронавируса провокира познавачите на историята да направят паралел между сегашната световна заплаха и една от най-унищожителните епидемии в човешкото минало - чумната епидемия през средновеконието

Паралели има - черната смърт, намалила през 14-ти век населението на Стария континент с близо четвърт също тръгва от Китай, минава през пътя на Коприната, а от там от Италия започва кървава жътва в Европа. Равносметката тогава - близо 100 милиона жертви в Европа и Азия.

Историците смятат, че чумата през средновековието е била пренесена от Китай в Крим по Пътят на коприната с монголските армии.

Чумата пристига в Европа чрез търговци от Генуезката република от тяхната търговска колония Феодосия на полуостров Крим през 1347 г. По време на продължителна обсада на града, монголската армия катапултира заразените трупове през градските стени, за да разпространи чумата сред местното население. Местните търговци напускат града, пренасяйки със себе си заразата в Генуа.

От Италия заразата се разпространява из Европа, поразявайки Франция, Испания, Португалия и Англия до юни 1348 г. След това се разпростира на север през Германия, Шотландия и Скандинавия от 1348 до 1350 г.

Най-тежко е ударена днешна Норвегия. За няколко години населението на страната според историците пада наполовина. В скандинавската държава и до ден днешен черната смърт, или Свартадауден, както е на местния език, се смята за национална травма. На нея е посветен цял цикъл картини на националния художник Кристиан Кителстен.

Разбира се, не цяла Европа е засегната. Земита на Баските не биват заразени заради това че са изолирани високо в планините. Полша също е много слабо засегната, заради което местните благодарят на божията помощ.

Разбира се, дори и най-страховитата катастрофа има свои добри страни. Намаляването на населението прави работната ръка ценна. Крепостните селяни, станали рядкост, започват да се пазарят с лордовете за по-добри условия на труда, което води до развитието на наемните отношения в европейското общество.

Разбира се, има и сериозни различия между Европа днес и Европа пред седем века. Тогава се смята, че болестта е причинена от дявола, а лечението е пост и молитва. Днес науката е наясно че болестта се причинява от вируси. Учените днес вече са се заели да създадат ваксина, а също така се знае, че коронавирусът може да бъде спрян чрез спазване на хигиена и отбягване на публични места с много хора. Разбира се, популярни са и множество конспиративни теории - според някои това е умишлено пуснат вирус, за да отбслаби икономическата мощ на Китай, според други е страховит инцидент, при който коронавируса е откраднат от научна лаборатория и за него няма лечение.