БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИТАЛИАНСКАТА УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ ПРЕД РАЗПАД

Италианският президент Серджо Матарела не прие подадената снощи оставка на премиера Марио Драги и го призова да избегне политическа криза

Италианският президент Серджо Матарела не прие подадената снощи оставка на премиера Марио Драги и го призова да избегне политическа криза, като започне диалог с депутатите от другите партии. До кризата се стигна, след като коалиционният партньор Движение „Пет Звезди“ влезе в конфликт с министър-председателя заради енергийната политика и отношенията с Русия.

Сенатът подкрепи пакета от антикризисни мерки, предложен от правителството. Младшият коалиционен партньор - Движение "Пет звезди" обаче отказа да гласува, изразявайки несъгласие с някои от разпоредбите, както и с общата външна политика на страната. Това накара Драги да подаде оставка. В Италианския парламент мненията са разнопосочни.

"Това са непредсказуемите, невъобразими последици от безотговорно действие на политическа партия, което само вреди на италианския народ", заяви Антонио Таяни - "Италия, напред".

"Правителството на Марио Драги се справя със задачата. Дано да остане!", заяви Енрико Лета, Демократическа партия.

"Италия преминава през буря. В такава трудна икономическа и социална ситуация - с война, високи разходи за енергия, инфлация - не трябва да имаме нестабилно правителство", заяви Джорджина Мелони, "Италиански братя".

Отказът на Матарела да приеме оставката означава, че Драги трябва да сформира нова коалиция с нови партньори. Срокът за това е 20 юли, когато ще трябва да представи нов кабинет и той да бъде гласуван.

Правителството на националното единство, ръководено от Марио Драги, което включва както десните, така и левите, центристите и популисткото движение „Пет звезди“, беше призовано да помогне на Италия да се възстанови от последиците от пандемията. Мандатът му изтича следващата пролет.

Ако коалицията се разпадне и ако премиерът не успее да състави новО ПРАВИТЕЛСТВО, страната ще бъде изправена пред предсрочни избори.