БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Италия поиска чуждестранна помощ за пожарите в Сардиния

Ситуацията остава тежка, стотици хора са евакуирани

В района на град Валярас в Испания пожари са изпепелили повече от 600 хектара гора. Повече от 120 огнеборци и 15 самолета се борят с огъня.

Подобна е ситуацията и в североизточната част на страната - в Каталуния. Поради високите температури и силния вятър горският пожар се разпростира на площ от над 1200 хектара. Около 300 души действат неуморно в региона: пожарникари и военни, но поради хълмистия терен, който затруднява достигането до пожарите, често се налага борбата със стихията да е само от въздуха.

Малко по-на север, във френския департамент Од, пожар е унищожил 850 хектара растителност в района на планината Аларик. Според местните власти пожарът е започнал от неизгасена цигара и се е разпространил бързо заради вятъра, чиято скорост е достигнала 40 километра в час. Като катализатор на огъня е подействала и силната суша. Части от Франция, Испания и Португалия са без ток заради пожарите.


Италианският остров Сардиния в Средиземно море също гори. В събота вечерта властите са еваукирали 400 души от засегнатите от пожара райони. Изгорели са общо 4000 хектара гора, няколко къщи са разрушени. Европейският съюз е изпратил четири самолета-амфибии в помощ на спасителите.

Пожар е избухнал в неделния следобед и на гръцкия остров Евбея. С огъня и до момента се спасителните екипи - десетки пожарникари с 22 противопожарни коли, 6 самолета и 2 хеликоптера. Гасенето е затруднено поради силния вятър. Заместник-областният управител на Евбея - Йоргос Келайдитис заяви, че най-лошото е отминало и е въпрос на време пожарът да бъде поставен под контрол.