БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИТАЛИЯ ВЪВЕДЕ ЗЕЛЕН ПРОПУСК ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ

От 6-ти август в Италия единствено ваксинираните граждани ще могат да посещават музеи, да вечерят в ресторант или фитнес

От 6-ти август в Италия единствено ваксинираните граждани ще могат да посещават музеи, да вечерят в ресторант или фитнес: страната въвежда система от „зелени пропуски“ за ваксинираните. Зеленият пропуск удостоверява, че притежателят му е получил поне една доза ваксина срещу вируса, има отрицателен тест, не по-стар от 48 часа, или е преболедувал КОВИД-19. Опозицията определи документа като дискриминационен.

Италианските медии уточняват, че ако притежателят на така наречения зелен пропуск не направи втората ваксинация навреме, документът автоматично ще бъде анулиран. Поради разногласия в правителството засега няма да се въвежда задължение за зелен пропуск за достъп до влаковете, обществения транспорт и вътрешните полети.

В същото време властите в Италия удължиха извънредното положение до края на годината. През последните седмици се наблюдава увеличаване на случаите болни от коронавирус. Така за първи път от май беше превишен психологическият праг от 5000 новозаразени за едно денонощие.

Преди година тези, които говореха, че имунизацията ще бъде налагана от властите, бяха осмивани като теоретици на конспирацията. Днес обаче положението постепенно върви натам. Франция, Дания, Австрия и Гърция изискват да се представи официален сертификат за ваксинация за влизане на обществени места или събития. Страните, в които здравните и социалните работници трябва да бъдат ваксинирани срещу КОВИД-19, сега включват Гърция, Франция, Италия и Великобритания.