БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Юни започва с хладно време

Юни започва с хладно време

В петък се очаква рязко затопляне

Юни ще започне с хладно време. Преди обяд ще има разкъсана облачност, до слънчево, в следобедните часове отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми.

Ще духа до умерен вятър от северозапад. Дневните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса, за София около 17 градуса, по Черноморието 21-22, до 23 градуса в югозападните райони.

В края на седмицата, от петък се очаква стабилизиране на въздушната маса, валежите ще са на по-малко места, предстои рязко затопляне.

През уикенда се очаква максималните температури в страната да достигат и надхвърлят 30 градуса. След относително стабилния период от 3-4 дни, в следобедните часове в неделя отново има условия за краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, а за планините - между 3 и 12°. Това сочат данните в месечната прогноза на НИМХ.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м.

В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.