БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Иван Ченчев: БСП поставя акцент върху Плана за първите 100 дни от управлението и бюджета за 2022 г.

Иван Ченчев: БСП поставя акцент върху Плана за първите 100 дни от управлението и бюджета за 2022 г.

БСП е възможният партньор и БСП ще седне на масата за преговори в името на страната

„БСП е подготвена политическа сила. БСП действа и мисли с разумни решения, така както е и нашият слоган за кампанията. Ние имаме няколко приоритета, имаме важни стъпки в Плана ни за първите 100 дни от управлението. Поставяме акцент върху този План и върху Бюджет 2022 г.“ Това заяви водачът на листата на БСП в София-област Иван Ченчев в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той посочи част от предложенията на левицата: „Предлагаме мерки, които ще подпомогнат и социалнослабите семейства, енергийнозависимите семейства, намаляване ДДС от 20% на 9% на храните от малката потребителска кошница, намаляване на ДДС на енергоносителите от 20% на 9%. Все неща, които действат и то успешно.“ Социалистът даде пример с Гърция, където има въведена помощ от 300 киловатчаса за енергийнобедните семейства и обясни, че от БСП предлагат в България да са 200 мегаватчаса помощ от държавата.

По думите му помощите за пенсионерите е тема, която БСП редовно застъпва със своите предложения: „Последната актуализация на пенсиите беше при БСП през 2008 г. Ние и в 44-то Народно събрание и след това последователно предлагахме преизчисление на пенсиите – нещо, което смятаме за справедливо и което ще увеличи пенсиите на всички пенсионери. Ние ще продължим да настояваме за това си предложение“, обясни той и допълни, че за да има мнозинство в парламента, с което да се решават проблемите на държавата, първо трябва да бъдат ясни и приоритетите, и предложенията на останалите партии.

Иван Ченчев изрази притеснение от малкото време, което партиите ще имат за приемането на Бюджет 2022 г. и добави: „Ние призоваваме останалите политически сили да са готови с предложенията си за бюджет и с това какво обхващат техните визии. Ние винаги сме предлагали алтернативен бюджет, надяваме се сега да не е алтернативен, а работещ бюджет.“

„Когато сме прави, сме прави, а в последно време често сме прави“, заяви социалистът като обясни: „Доста често наши предложения са били заимствани от други политически сили или буквално откраднати. Ние няма да проявяваме ревност, а искаме тези работещи и разумни решения да бъдат сложени на масата, да бъдат обсъдени и да работят за държавата“, коментира той.

По думите на Иван Ченчев БСП е партията, която предлага конкретни мерки, които са обсъдени с всички хора, които са в българската икономика и които в момента страдат от една или друга криза.

„БСП е възможният партньор и БСП ще седне на масата за преговори в името на страната. Освен че сме последователни, бяхме и диалогични, протегнахме ръка. За съжаление тя не беше приета, но поне спомогнахме за някакъв диалог“, припомни той.

Иван Ченчев обясни, че мерките на левицата са ясни и сега очакват останалите партии да кажат какво мислят по тези въпроси.

„В момента виждам да се бърза, виждам политически инженеринг, виждам раздаване на  постове и коалиционни споразумения. Рано е за това, трябва да се изчака“, коментира той.

На финала Иван Ченчев призова: „Всеки един български гражданин ще вземе правилното решение с бюлетина номер 33.“