БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство

Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство

Левицата представя своите работещи предложения, които очакват всички български граждани

„Това, което сме артикулирали пред българските граждани по отношение на съдебната реформа, не е претърпяло промяна, това са работещи решения, които всеки един български гражданин очаква. Голяма част от тези наши предложения са изникнали последните 5 години, когато бяхме една-единствена работеща опозиция и алтернатива на управлението на ГЕРБ. Извадихме на показ всички недъзи на това управление, включително  “реформите“, които те направиха в съдебната система.“ Това заяви водачът на листата на БСП в Шумен Иван Иванов в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива“ той посочи предложенията, които левицата има по отношение на съдебната реформа: „На първо място един прозрачен избор и легитимация на главния прокурор, който очевидно вече е делегитимиран в лицето на Иван Гешев. На второ място е начинът, по който главният прокурор осъществява своята функция на контрол върху подчинените си – те да не бъдат в такава йерархична зависимост и да няма такъв пряк контрол върху действията на всеки един от прокурорите, защото в момента те са пряко зависими от своя началник“, обясни социалистът.

Иванов обърна внимание и на последните доклади от Европейската комисия, които акцентират върху едно и също нещо, а именно проблемът в съдебната система.

„Нашето виждане е и за нова съдебна карта, която да намали тежестта на едни съдилища, да прехвърли дела върху други съдилища и най-вече закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, което очевидно е належащо“, каза още той, като допълни: „Въпросът е да се прояви държавническа мисъл и да се създаде редовен кабинет, за да не изпадне държавата в по-дълбока криза.“

По отношение на двойното гражданство на Кирил Петков, Иван Иванов заяви, че законите трябва да бъдат еднакви за всички и да се спазват от всички: „В момента този казус е даден в Конституционния съд, предстои да излезе той с решение и каквото и да е то, трябва да бъде изпълнено.“

Иван Иванов посочи и реформите, които БСП предлага относно службите за сигурност: „Колкото по-малко опити за вмешателство има в тяхната работа, толкова по-ефикасни ще бъдат. Виждате всякакви опити за политическо инженерство доведоха до редица сътресения и намаляване на качеството на работа на тези служби. Необходимо е да има нужното финансиране, да бъдат оставени на спокойствие, да бъдат деполитизирани и да не бъдат въвличани в различни скандали, които затрудняват работата им“, коментира той.

Относно кадровите промени, които служебното правителство направи в службите за подслушване, социалистът заяви: „Не е особено препоръчително един служебен кабинет, който не е излъчен от мнозинство, да прави подобни промени, защото отговорността е размита. От друга страна може би трябваше да се направят тези смени, защото те бяха забъркали достатъчно скандали поради политизиране.“

Попитан за оценката за Бойко Рашков, социалистът отговори: „Той изпълнява функциите, които са му наложени по Конституция в рамките на неговия мандат като служебен министър. Именно в тази посока той свърши не малко работа по отношение подготовката на едни избори, тоест спирането на купуването на гласове, както и подготовката на страната за посрещане на мигрантската криза“, заяви Иванов.

„Така са разпределени балансите в държавата, че без БСП няма как да се състави правителство. Левицата представя своите работещи предложения, които очакват всички български граждани“, категоричен бе той.

Иван Иванов посочи мерките, които БСП предлага за борбата с корупцията: „Ние сме заложили на един изключително нов закон в тази посока да се създаде. По отношение на законодателството има много какво да се направи. Трябва да бъдат премахнати лобистките закони, с които до голяма степен ГЕРБ узакониха корупцията. Нов начин на функциониране на КПКОНПИ, включително да се стигне до нейното разделение, за да бъде по-ефикасна, както и деполитизиране“, обясни Иванов.