БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Иван Иванов: БСП ще бъде гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет

Иван Иванов: БСП ще бъде гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет

Българските граждани очакват по-разумно поведение от политиците и то с грижа за хората, а не с грижа за себе си

„Нашата позиция относно прекратяването на мандата на Иван Гешев не е променена още от началото на протестите. Въпросът как и кога да се случи това беше поставен на преговорите, обсъждахме и предложихме редица промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат неговите правомощия.“ Това заяви в ефира на БНТ Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП и част от преговорния екип за постигане на коалиционно споразумение на тема "Правосъдие", като допълни, че най-добрият вариант е чрез промени в законите да се намери вариант за приемливи функции на главния прокурор.

В предаването “Денят започва“ той обясни, че през последната година ГЕРБ и ДПС са ревностни защитници на досегашния модел на устройството на прокуратурата и съдебната власт - да се пази статуквото във ВСС и прокуратурата, което обслужва техните тяснопартийни интереси. „Ние като опозиция в 44-то Народно събрание се борихме доста яростно срещу този модел и сме доста по-подготвени в тази ситуация от колегите, които са за първи път в политиката“, категоричен бе той.

Ивано Иванов обясни, че категорично от всички партии на преговорите е било взето решението за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

„Съдебната система трябва да бъде този инструмент, който да дава в най-голяма степен усещане за справедливост в гражданите“, категоричен бе той и добави: „Към днешна дата най-големите критики както от нашите европейски партньори, така и от българските граждани, са именно в тази посока. Важното е, че сега има воля да се направят всички промени, които очакваме“, заяви социалистът.

„Като участник в тези избори и преговори БСП заяви изключително отговорно, че нашата задача е да бъдем гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет“, каза Иван Иванов като припомни предложението на левицата за пакет от мерки за първите 100 дни, който е и основата на техните предложения в преговорите. „Те се приемат до голяма степен, което означава, че политиката на БСП ще бъде гарант за стабилност на бъдещ кабинет“, смята социалистът като уточни, че разговори за постове и министерства не са водени.

„Българските граждани очакват по-разумно поведение от политиците и то с грижа за хората, а не с грижа за себе си“, заключи Иван Иванов.