БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Иван Иванов: Не знаем защо Гълъб Донев се притеснява от дебат за Шенген

Иван Иванов: Не знаем защо Гълъб Донев се притеснява от дебат за Шенген

„Продължаваме промяната“ израснаха под крилото на Радев

„Това е принципна позиция на БСП по отношение на коалиционни взаимоотношения с ГЕРБ. Имаме и решения на нашите органи, че подобен мандат няма как да бъде подкрепен. Ще се отзовем на поканата на проф. Габровски, но подкрепа от наша страна няма как да бъде дадена. БСП винаги е била основната опозиция на ГЕРБ през последните години.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на БТВ Радио.

Той обясни, че социалистите многократно са заявявали, че политика с ултиматуми няма как да се прави. „Ако от ПП са сериозни в намеренията си за съставяне на кабинет – биха подходили далеч по-конструктивно. В момента не виждаме такова поведение от тяхна страна. Ако се води конструктивен разговор по политики, както сме го правили преди 1 година – могат да се намерят допирни точки. Но компромиси на всяка цена не се правят. Вторият мандат ще бъде в тях и те носят цялата отговорност за съставяне на кабинет тогава“, каза още социалистът.

„Напълно е възможно създаването на ПП от страна на Радев да е внимателно премислен план. Подобни коментари правехме още и по време на кампанията за предходния парламент. Тогава съвсем открито се виждаше подкрепата на президентството за тях. „Продължаваме промяната“ израснаха като политици под крилото на Радев, но потърпевши са всички български граждани“, категоричен е Иван Иванов за политическите ходове на президента.

Той определи 12-годишното управление на ГЕРБ като основно за това да не бъдем приетите сега в Шенген. „Но не знам защо Гълъб Донев се притеснява от подобен дебат. Колкото повече прозрачност имаме по темата, толкова по-добре. Факт е, че ние технически много отдавна отговаряме на изискванията за Шенген“, добави народният представител от БСП и посочи, че основен фактор при преговорите винаги е била борбата с корупцията.

В заключение Иван Иванов обясни, че социалистите са подкрепи проектозакона за борба с корупцията на ПП, но са се въздържали от този на Министерски съвет, който по думите му няма да доведе до необходимите резултати. „Законодателният орган е именно този механизъм, който може да избере най-доброто представителство. Имаме забележки и по двата законопроекта, но ще направим своите предложения между двете четения. Ясно е, че в сегашния си вид КПКОНПИ не дава необходимите резултати. През годините и ГЕРБ спъваха подобни промени“, завърши той.