БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Иван Иванов: Опитът на Кирил Петков да разцепи "БСП за България" показва пълна противоположност в заявките му за почтеност

Иван Иванов: Опитът на Кирил Петков да разцепи "БСП за България" показва пълна противоположност в заявките му за почтеност

В следващия парламент партиите да проявят разум да не оставят хората без кабинет и без бюджет през зимата

"Същността на новия политически проект можем да коментираме, когато видим неговата програма и приоритети. Но изявлението на Емил Георгиев, председател на партия "Екогласност" , която е част от коалиция "БСП за България", че са правени опити да се купи партията и признанието на Кирил Петков за това доказаха нашите притеснения, че има опити за бракониерстване спрямо БСП. Това е опит за разцепване на коалицията и един доста непочтен метод в политика. Виждаме една пълна противоположност на заявките за почтеност и действията му." Така коментира скандала около политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев депутатът в 46-тия парламент от "БСП за България" Иван Иванов в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Интересно ни е да разберем с какви средства са искали да купят партия "Екогласност" и дали са използвали държавен ресурс за това?", добави Иванов.

Според социалиста бившият икономически министър е направил признание за опит за търговия с влияние и институциите трябва да се самосезират по същия ред като при случая с Татяна Дончева.

"Досега са правени десетки опити за разцепването на структурите на БСП, но винаги са завършвали с неуспех", предупреди той.

Според Иван Иванов думите на Емил Георгиев за връзка на секретаря на президента г-н Копринков с новия политически проект хвърлят сянка на съмнение дали и президентството е било честно в своята работа по отношение на покровителстването на този проект.

"Ще продължаваме да питаме президента стои ли зад този проект или не. В момента върви кампанията по номинации в БСП и съм убеден, че той ще получи не малко номинации. Но в крайна сметка за нас е важно нашите членове да не бъдат излъгани, защото те очакват да изберат един президент, който да е обединител на нацията. Топката е в неговото поле", подчерта Иванов. 

"БСП има участие в предишния и сегашния служебен кабинет с Янаки Стоилов, чиято работа оценяваме с изключително висока оценка. Оценката за новия служебен кабинет ще зависи от действията му в следващите месеци и от това как ще се справят с ковид кризата и евентуалната бежанска криза. Имат необходимия ресурс за това с актуализацията на бюджета, която нямаше да се случи без БСП", каза още той.

Иван Иванов коментира, че редовен кабинет ще има, ако разумът надделее над вътрешнопартийния егоизъм, личните нападки и личните интереси, които очевидно са били на преден план в партиите на протеста. 

"Надявам се в следващия парламент да има разум и партиите да стигнат до това разбирателство, към което БСП ги призоваваше през тези два месеца. Както видяхте, ние бяхме най-спокойната и най-диалогичната партия. Положихме максимални усилия за съставяне на редовно правителство с първия и с третия мандат, което да доведе до промяната, която хората искат", заяви той.

Иван Иванов предупреди, че не трябва хората да бъдат оставяни през зимата без правителство и без бюджет, защото едно неразбирателство между партиите в 47-мия парламент ще остави страната без бюджет за следващата година.