БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Иван Иванов: Промените в Закона за МВР предвиждат дублиране на функции и опасност от конкуренция между служби. Това е недопустимо

Иванов препоръча МВР в следващите дни и месеци да съсредоточи своите  усилия към постигането на неговите основните цели и функции

„Днес разглеждаме връщането за повторно разглеждане на Закона за МВР от президента, с който се дава възможност на МВР да охранява определени категории лица по ред, предвиден в други закони. Освен колизията с редица нормативни актове, описана в мотивите на президента, тази тема е нееднократно разглеждана и са предоставени редица съображения. МВР трябва да се занимава с дейности, които са му възложени по Конституция и са описани в Закона за МВР“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Иванов препоръча МВР в следващите дни и месеци да съсредоточи своите  усилия към постигането на неговите основните цели и функции – да осигурява обществения ред в държавата и сигурността на гражданите: „Да се намерят решения на проблемите, които да доведат до по-пълноценно функциониране на органите на МВР във връзка с преодоляването на битовата престъпност, както и самото организационно състояние в Министерството на вътрешните работи - синдикати в МВР заявиха, че са в готовност за протест“. Според него тези проблеми трябва да бъдат решавани, а не да се слагат несвойствени функции, които допълнително ще натоварят системата на МВР за изпълняване на своята дейност.

„С тези промени в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица. Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, завърши Иван Иванов.