БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИЗБОР НА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС

Днес се гласува номинацията на единствения кандидат за шеф на Върховния касационен съд - Галина Захарова

Пленумът на Висшия съдебен съвет започна изслушването и избора на съдия Галина Захарова, която е единственият кандидат за председател на Върховния касационен съд

За първи път кандидат за председател на върховния съд се ползва с безусловната подкрепа на своите колеги. Съдия Захарова бе предложена и одобрена с пълно единодушие от Пленума на Върховния касационен съд. Гласуването сред върховните съдии премина с 83 гласа "за“ и 0 гласа "против“. В гласуването не участва единствено самата съдия Галина Захарова.

След това процедурата бе предадена в ръцете на ВСС. При успешен вот изборът на председател на върховния съд приключва с указ на президента.

В подкрепа на Захарова със становище излезе Съюзът на съдиите в България. Подкрепа дойде и от Висшия адвокатски съвет, от настоящия председател на ВКС й Лозан Панов, както и от правосъдния министър.

Галина Захарова стана първият член на Висшия съдебен съвет, подал оставка в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Заедно с нея напуска и колегата ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.