БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИЗБОРИ ПОД СЯНКАТА НА "ПАНДОРА" В ЧЕХИЯ

ИЗБОРИ ПОД СЯНКАТА НА "ПАНДОРА" В ЧЕХИЯ

За действащия премиер Андрей Бабиш те се провеждат на фона на най-лошата за него комбинация

Парламентарни избори в Чехия. За действащия премиер Андрей Бабиш те се провеждат на фона на най-лошата за него комбинация - народното недоволство към него се засилва заради коронакризата и разкритията от "Документите на Пандора", доказващи, че той е укривал данъци в миналото чрез офшорни компании.

Центристкото "Движение на недоволните граждани" на премиера Андрей Бабиш може да разчита на първо място с около четвърт от гласовете. Очаква се в двукамарния парламент да влязат ляволибералната Чешка пиратска партия, Социалдемократите, центристите от "Независими Глави" и дясноцентристката коалиция "Заедно". Възможно е и влизането на Комунистическата партия на Бохемия и Моравия.

Резултатите на движението "Недоволните граждани" са повлияни от финансовите скандали, които редовно се случват около лидера на движението и милиардер Бабиш. Тази седмица, в рамките на разследването "Пандора" се е оказало, че през 2009 г. той е прехвърлил чрез офшорки, използвайки фирми -фантоми, 15 милиона евро за закупуване на недвижими имоти във Франция. Премиерът подчерта, че операцията е извършена според закона, на чешката хазна са платени данъци, а самото действие е извършено преди да влезе в политиката.

Анализатори прогнозират, че нито едно от политическите образувания, няма да получи достатъчно, за да сформира самостоятелно кабинет. Бабиш вече заяви, че ако му поверят формирането на правителство, ще покани на преговори всички парламентарни партии, с изключение на Чешката пиратска партия".