БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Изчезнаха лекарства за епилептици

Изчезнаха лекарства за епилептици

Детски градини и училища продължават да не приемат деца с такава диагноза

В България липсват ефективни и евтини лекарства за спешни случаи при епилепсия, алармираха медици и родители. Отсъствието на утвърдените и ефективни лекарства като ректален диазепам и фенобарбитал, стимулира куфарната търговия и затруднява работата на специалистите и живота на семействата с епилептици, заяви доц. Петя Димова от Центъра по епилепсия при УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Държавата не води официална статистика колко хора страдат от заболяването, заявиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В същото време детските градини и училищата продължават да отказват прием на такива деца с аргумента, че те са със специални потребности.

Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова е приела да представлява интересите на българските епилептици в ЕП.

За проблема сигнализираха експерти и родители по време на дискусия, посветена на Международния ден на епилепсията. По икономически причини няма кой да осигури тези лекарства за спешни случаи, защото са евтини, което налага да ги набавяме едва ли не по незаконен път, заяви проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по детска неврология в столичната болница "Проф. Иван Митев". Според детския невролог от столичната болница "Св. Иван Рилски" проф. Петя Димова липсата на евтините, но ефективни лекарства се дължи и на високата такса за регистрацията им. В мрежата липсват дори съвсем евтини медикаменти като фенобарбитал, а много от болните се налага да си ги набавят от чужбина.

В България все още няма официална статистика колко хора страдат от заболяването, отбеляза шефката на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея причината е в социалната стигма, която кара хората с овладяна епилепсия да я крият. Много малко от тях взимат лекарствата си през Здравната каса. 6656 деца са получавали лекарства за епилепсия през НЗОК към септември 2019 г., а 1133 деца до 18 години са били хоспитализирани. Това е изключително малка и нереална бройка, тъй като по данни на СЗО в световен мащаб 1% от населението страда от епилепсия. При правилно лечение 70% от хората с епилепсия могат да водят пълноценен живот, убедени са специалистите.

Продължава стигмата върху болните деца и възрастни, страдащи от епилепсия, алармираха медици и родители. В детските градини и училищата продължават да не приемат деца, страдащи от заболяването, обявиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия и определиха това като абсолютна дискриминация. "Не е редно децата да бъдат извън образователната система, не е редно и да се крие състоянието им, за да не отпаднат от образователната система. Тези деца не са със специални образователни потребности, единствената разлика между тях и останалите е, че в един момент болното дете може да получи пристъп. Учителите трябва да се обучат как да реагират и да не се страхуват", каза проф. Литвиненко. Проблемите съществуват, но приобщаването изисква и време, оправда безхаберието на властта Емануела Спирова от Дирекция "Приобщаващо образование" в МОН.

В Европейския парламент има 64 "адвокати", които се занимават с епилепсия и само България няма представител. Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова от БСП се е съгласила да защитава правата на епилептиците в ЕП.

Източник: Дума