БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Изложба на живи пеперуди в Благоевград

Над 70 вида феерични същества предизвикаха истинска приказка от цветове

Изложбата гостува за първи път в Благоевград и е една от най-атрактивните до този момент. В специално пригодена стая за живота на пеперудите има обособен кът за пашкулите, както и зелени площи върху ,които могат да кацат.
Тоня Маринова, уредник отдел „Природа“ РИМ Благоевград: "В момента в залата имаме над 70 екземпляра, които летят тук от 6 различни вида пеперуди. Идеята ни е да привлечем вниманието към пеперудите, за да покажем на нашите посетители колко са важни пеперудите за природата ни, защото малко пеперуди се замислят, че са освен много красиви същества те са изключително важни за една екосистема. След пчелите пеперудите са най-важните за опрашване в природата."

Тоня Маринова, уредник отдел „Природа“ РИМ Благоевград: "В момента тук поддържаме необходимата за тях влажност и температура между 70 и 80% влага и 28 градуса температура на въздуха."
Здравка Димитрова, РИМ Благоевград: "Има огромен интерес, посетителите много се радват на пеперудите, особено децата, а идеята ни беше такава, че да направим изложбата жива. Да може децата да се докоснат до пеперудите ,да кацнат на техните пръсчета и ръчички, не да ги виждат някъде затворени зад витрини, а да имат досег с тях."