БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Изложбата "Археология на забравата" и обезлюдяването на българското село

В музея за съвременно изкуство Софийски арсенал

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust ), Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

Милена Металкова от катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ показва работата на студенти от България, Великобритания, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево на тема обучение по опазване на културното наследство чрез връзка между архитектура, изкуство и занаяти. Студенти от България и Великобритания представят техни интерпретации на темата чрез подбор на експресивни предмети от бита на селото. 

През ноември 2018 проектът на Грейт Ярмут Презервейшън Тръст за обучение по опазване на културното наследство, фокусиран в село Кърпачево бе удостоен с престижната Ангелска награда на Историческа Англия (Angel Award), инициирана от музикалния режисьор сър Ендрю Лойд Уебър в Лондон. 

Чуйте какво каза арх. Милена Металкова пред Юлия Владимирова. 


Автор: Юлия Владимирова
julia_96a62ce3ee898a579678785193b9196a.png