БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИЗРАЕЛ, ДАНИЯ И АВСТРИЯ ВЪВ ВАКСИНАЦИОННА КОАЛИЦИЯ

ИЗРАЕЛ, ДАНИЯ И АВСТРИЯ ВЪВ ВАКСИНАЦИОННА КОАЛИЦИЯ

Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той беше домакин на тристранната среща и нарече новосформирания съюз „Нации за ваксинация“

Трите страни - Израел, Австрия и Дания са се споразумели да инвестират в заводи за производство на ваксини, както в Европа, така и в Израел. Това заяви австрийския канцлер Себастиан Курц и датската министър-председателка Мете Фредериксен.

 "Мисля, че е важно да работим заедно, за да се противопоставим на вируса сега, но също така и да се борим с мутациите му през следващите години", заяви Курц.

Срещата се проведе на фона на обвинения срещу Европейския съюз за бавния темп на ваксинационната кампания. Курц обясни решението отделните държави от Европейския съюз да търсят решения извън обединението с факта, че на европейския регулатор му отнема твърде много време за преглед на лекарствата.

Франция моментално разкритикува сформирания съюз. Властите в Париж заявиха, че държавите-членки на общността трябва да се придържат към одобрената от ЕС програма за ваксинация и цитирам „да обединят ресурси за увеличаване на производствения капацитет в Европа“.

Междувременно в Израел около 90% от населението вече е ваксинирано срещу коронавирус. Докато в Австрия тази цифра не надвишава 5,5%.