БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Извънредната епидемична обстановка - засега до края на юли

Извънредната епидемична обстановка - засега до края на юли

До края на месеца може да стане факт българското лекарство срещу коронавирус, което все още е в етап на изпитание и ще се казва "Ивермексин"

Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Решението е било обсъдено на днешно заседание на щаба с премиера Бойко Борисов, а целта е да се оставят механизми за действие в ръцете на министъра, обясни Ананиев. Засега на национално ниво промяна на въведените противоепидемични мерки не се предвижда.

Мярката е превантивна и е с цел властите да имат възможност да въвеждат по-строги мерки при необходимост, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министър Ананиев съобщи, че предстои да бъде засилен контролът по спазването на препоръчителните мерки в цялата страна като областните кризисни щабове и местните районни здравни инспекции ще имат право да въвеждат свои мерки съобразно конкретната ситуация по места.

Предвижда се масовите мероприятия, дори и на открито да се намалят до минимум, каза още министър Ананиев. Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

До дни той ще издаде нови заповеди за удължаване на извънредната ситуация и за влизането в страната ни на чужди граждани.

Стана ясно също, че 25 футболисти от футболен клуб "Черно море" и четирима от "Царско село" са дали положителни проби за коронавирус.

По този  повод се обмисля футболните мачове отново да се играят без публика.

От своя страна доц. Ангел Кунчев уточни, че без маска може да е човек, когато става въпрос за професионална изява, събитие, на което презентира, говорител е, дава пресконференция или е говорител в телевизия.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.
Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не. Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Съобщено беше също, че до края на месеца може да стане факт българското лекарство срещу коронавирус, което все още е в етап на изпитание и ще се казва "Ивермексин".

Все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като лекарство за лечение за коронавируса. Това заяви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген,-майор Венцислав Мутафчийски.