БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Извънредно: Иран отменя поетите ангажименти от ядреното споразумение от 2015 година

Извънредно: Иран отменя поетите ангажименти от ядреното споразумение от 2015 година

Иран заяви, че вече няма да спазва нито едно от ограниченията, наложени от ядрената сделка от 2015 г.

Иран заяви, че вече няма да спазва нито едно от ограниченията, наложени от ядрената сделка от 2015 г. Вече няма да спазва ограниченията на капацитета си за обогатяване, нивото на обогатяване, запаса на обогатен материал или изследвания и разработки, предаде BBC.

Изявлението дойде след заседание на иранския кабинет в Техеран.

Това става на фона на засиленото напрежение заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани от САЩ в Багдад.

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран се съгласи да ограничи чувствителните си ядрени дейности и да разреши на международните инспектори да инспектират обекти от програмата в замяна на премахването на икономическите санкции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г., заявявайки, че иска да принуди Иран да договори нова сделка, която да постави ограничения на ядрената й програма и също така да спре развитието на балистични ракети.

Иран отказа и оттогава постепенно отменя ангажиментите си по споразумението.

По-рано в неделя иракските депутати приеха необвързваща резолюция, призоваваща чуждестранните войски да напуснат страната след убийството на Солеймани при удар с дрон на летището в Багдад в петък. Около 5000 американски войници са в Ирак като част от международната коалиция срещу групата на Ислямска държава (ИС). Коалицията спря операциите срещу ИС в Ирак малко преди вота в неделя.

"Иран ще продължи ядреното си обогатяване без ограничения и въз основа на техническите си нужди", се казва в изявлението, излъчено по иранската държавна телевизия.

В него обаче не се казва, че Иран се оттегля от споразумението, и се добавя, че Иран ще продължи да си сътрудничи с ядрената служба на ООН за ядрена енергия - МААЕ.

В изявлението се добавя, че Иран е готов да се върне към своите ангажименти, след като се възползва от предимствата на споразумението.

Кореспондентите твърдят, че това е препратка към неспособността му да продава нефт и да има достъп до доходите си под американските санкции.

Иран винаги е настоявал, че ядрената му програма е изцяло мирна.

Другите страни по сделката за 2015 г. - Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия - се опитаха да запазят споразумението живо. Но санкциите накараха износа на петрол в Иран да се срине и стойността на валутата му да се понижи и да доведе до покачване на инфлацията.

Източник: ВВС news