БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Извънредно! Първи два случая на коронавирус в България

Заразените са мъж на 27 г. от Плевен и жена на 75 г. от Габрово

Четири от пробите, които са изследвани днес, дадоха положителни резултати. Две от пробите дадоха още веднъж положителен резултат.

Двамата пациенти не отговарят на профила – не са пътували в чужбина и не са били на рискови дестинации. Тепърва предстои да се изясни кой е нулевият пациент, допълни още Мутафчийски. Те ще останат да се лекуват в инфекциозните отделения в Плевен и Габрово, няма да бъдат транспортирани в София.

Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в 00.00 часа на национания оперативен щаб за коронавируса, обяви ген. Мутафчийски.

Заболелите са от мъж от Плевен на 27 години и жена от Габрово на 75 години. Предстои да се направят повторни изследвания в Националната референтна лаборатория.

Губи ни се нулевият пациент. И двамата пациенти нямат обичайния профил на заразени от коронавирус. Те не са пътували, нямали са контакти с хора, които са пътували, добави ген. Мутафчийски. И двамата са били пациенти в инфекциозни отделения в градовете Плевен и Габрово. В интервю за БТВ директора на плевенската болница посочи, че болницата и персонала бил в контакт със заразената жена са под карантина.

Започнало е издирване на всички лица, с които са контактували, за установяването им ще съдейства и МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус, част от тях са изолирани, съобщи още генерал-майор Мутафчийски.

Двамата заболели са постъпили в болница преди няколко дни с диагнози пнеумония. В момента те вече са в добро състояние и се намират в болнични инфекциозни отделения.

Заедно с медицинския персонал, контактните са около 20-23 души, обяви генерал-майор Мутафчийски. В тези отделения няма да бъдат допускани нови пациенти, нито ще бъдат изписвани такива, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той добави, че ако резултатите се окажат отрицателни, обявяването на положителните резултатите не е излишна мярка.

Вижте видеото от пресконференцията на Националния оперативен щаб за коронавируса ТУК <

 

Мерките за профилактика срещу инфекцията с новия коронавирус и тези, които ограничават разпространението на вируса, трябва да се предприемат от всички, особено от болните, независимо дали са диагностицирани с този вирус или имат клинични прояви, характерни за него. 

Ето мерките за безопасност, които трябва да прилагаме, за да се ограничи заразяването и разпространението на вируса: 

  • Избягване на градски транспорт;
  • Висока лична хигиена - миене на ръцете често през деня!
  • Избягвайте кашляне и кихане в ръцете, препоръчва се това да става в свивката на лакътя и, ако не е възможно, незабавно извършване на хигиена на ръцете, без да докосвате повърхности;
  • Използването на носна кърпа за кихане не изключва измиването на ръцете след изхвърлянето им в кошчето;
  • Избягвайте контакта с хора, които показват признаци на инфекция;
  • Избягвайте близки контакти с лицата, които проявяват признаци на заболяване;
  • Правилна вентилация на затворени пространства (чакални, класни стаи, градски транспорт, конферентни зали, и др.);
  • Избягвайте пътуването до засегнатите райони;
  • Правилна вентилация на офис сгради, които имат структура на открито или общи работни пространства;
  • Правилно носене на защитна маска и смяна през кратки интервали от време.

 

Вижте видеото от пресконференцията на Националния оперативен щаб за коронавируса ТУК <

 

Очаквайте подробности!