БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ЗАРАДИ НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ

Изслушването започна с кратко представяне на българската позиция по отношение конфликта НАТО-РУСИЯ

Изслушването започна с кратко представяне на българската позиция по отношение конфликта НАТО-РУСИЯ. Министър-председателят запозна депутатите с отбранителната стратегия на правителството.

Министърът на отбраната призова да се развиват военните способности, които са били неглижирани през последните 12 г. от ГЕРБ.

“Трябва да обърнем словореда и да кажем - да, съгласни сме да направим военна група, но тя ще бъде българска. Един български батальон ще бъде определен за изпълнението на тази задача и неговото командване и управление ще става през национални комуникационни канали. На практика това значи, че този батальон, който ние посочим, ще бъде в постоянната си местостоянка, но ще увеличи темповете си на обучение и подготовка", заяви Стефан Янев.

От изказванията на Янев и външния министър Генчовска стана ясно, че България залага на дипломацията, като приоритет за деескалация на напрежението. В този смисъл беше изказването на зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин, който отбеляза, че е от ключово значение за България е да се запази "максимално умерена позиция".