БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Кабинетът одобри сделката за F-16 за 2,1 млрд. лева

Кабинетът одобри сделката за F-16 за 2,1 млрд. лева

Плащаме изтребителите накуп, доставят ги до 4 години

Сделката за изтребителите F-16 със САЩ мина през Министерски съвет. Правителството даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише договора. Пакетната цена ще бъде около 1,2 млрд. долара или близо 2,1 милиарда лева. Това било по-малко от първоначално посоченото от американците, защото те ще поемат за своя сметка част от разходите за приспособяването на авиобаза "Граф Игнатиево" за изискванията на самолетите, обясни след заседанието на МС Каракачанов. По думите му Конгресът на САЩ трябва да одобри въпросната отстъпка на стойност от 60 млн. лева.

Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, каза той. Сумата трябва да бъде изплатена накуп. 

До четири години самолетите трябва да бъдат доставени в България. По думите на военния министър в цената е включено и наземното оборудване.

Очаква се преди ваканцията на депутатите сделката да мине през парламента. ГЕРБ, ВМРО и ДПС вече обявиха, че ще подкрепят сделката.

БСП продължават да имат резерви към договора с американците, към избора на изтребители, цената и решението да се плати накуп.

Припомняме, че президентът Румен Радев също остро разкритикува договореното от правителството. Според него, заради по-ниската цена, България ще получи изтребители с орязани бойни способности.