БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Как преминава изборният ден в Силистра?

Каква е изборната активност и има ли нарушения.

221 редовни и 4 подвижни секции са разкрити в Силистра. Европейски представители имат право да избират 108 845 добруджанци. Към 13 часа избирателната активност беше 20, 62 на сто. Хората гласуват според своите представи за утрешна Европа.

Виктория Денева: "Аз съм тука за да дам своя глас да бъде представена България от най-честните и достойни хора. Моят глас е за Европа на нациите, където българските национални интереси да бъдат представлявани по най-добрия начин".

Емил Върбанов: "Ами както бе идеята на Шарл де Гол навремето – Европа от Атланта до Урал, Европа на нациите и единство на разнообразието, мисля че това е най-добрата идея – Европа на достойни, свободни, и най-вече на хора които отстояват ценностите, за които са се борили и за които са достигнали по някакъв начин – да няма отстъпление от демокрацията, за да може да се спре това бавно попълзновение и на тероризъм, и на религиозни нетолерантни отношения към различните хора защото най-голямата ценността на човека е да е свободен."

Известен проблем създадоха последните изменения на Изборния кодекс, според които всички парламентарно представени партии трябва да имат и член на секционна изборна комисия.

Теодора Тодорова, председател на РИК-Силистра: "Наложиха се замени в последния момент в изборния ден, налага се комисията, районната избирателна комисия да работи под напрежение за да могат да се попълнят всички членове на секционните избирателни комисии, което създаде лек хаос докато се попълнят всички членове на СИК-овете."

Три са жалбите досега, като и трите са свързани с агитационни материали около секционните избирателни комисии. Материалите са премахнати.