БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Kaĸ Pycия oт внocитeл ce пpeвъpнa в гoлям дocтaвчиĸ нa мeco зa cвeтoвния пaзap

Kaĸ Pycия oт внocитeл ce пpeвъpнa в гoлям дocтaвчиĸ нa мeco зa cвeтoвния пaзap

Националната асоциация по месото прогнозира, че през тази година износът на месо от Русия може да надвиши планката от 300 хиляди тона

Санкциите срещу Русия провокираха руското ембарго върху вноса на селскостопански стоки, в това число на месо и месни продукти от ЕС, САЩ и редица други държави. В крайна сметка губещи се оказаха европейските производители, а Русия не само драстично увеличи вътрешното производство, но и започна да изнася големи количества червени и бели меса и влезе в десетката на най-големите страни експортьори.

Фермите в Руската федерация вече произвеждат толкова много свинско месо, че дори започнаха да изнасят и то големи количества, съобщи агенция Bloomberg.

Това звучи доста сензационно, тъй като допреди четири-пет години Русия е заемала второ място в света (след Япония) по внос на свинско месо, например.

Националната асоциация по месото прогнозира, че през тази година износът на месо от Русия може да надвиши планката от 300 хиляди тона, а като се вземат предвид и месните продукти, обемът на експорта ще скочи да 350 хиляди тона пише sinor.bg.

През януари - август обемът на износа на месо леко намалява спрямо същия период на миналата година и възлиза на 190,8 хил. тона срещу 193,2 хиляди тона. В същото време намаление на доставките с 8.2% - от 127.6 хил. тона на 117.1 хил. тона се отбелязва само за домашните птици, докато износът на говеждо месо се увеличава с 19.2% до 5.6 хил. тона, свинско - с 11,2% до 60,4 хил. тона, агнешко - с 16,7% до 7,6 хиляди тона.

От януари до октомври Русия е изнесла за Китай 37 хиляди тона карантии и части от трупове за почти 85 милиона долара, като до края на годината доставките могат да се увеличат до 100 милиона долара.

Като цяло за десет месеца износът на птиче месо от Русия за световния пазар нарасна с 40%, до 150 хиляди тона, или 228 милиона долара в стойностно изражение. Според прогнозата на Националния съюз на птицевъдите в края на годината се очаква износът да достигне 200 хил. тона.