БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КАК СЕ БОРЯТ СЪС СМОГА В ПОЛША?

Но за разлика от България, управляващите водят успешна борба срещу него

Решението е - забрана за горенето на дърва и въглища, а държавата и общината, предоставят субсидии така, че парното да бъде по-изгодния начин за отопление през зимата.

Миналата година 33 от 50-те градове с най-замърсен въздух в Европа се намират в Полша. Положението във втория по големина град Краков е особено лошо.

В двумилионния град има 45 хиляди печки на дърво и въглища. Релефът не помага - също като София и този град е разпожен в котловина. Учените са изчислили, че дишането на замърсения въздух там за белите дробове е равносилно на изпушването на осем-девет цигари дневно. Сред местното население се шегуват, че проветряването на жилището всъщност освежава улицата.

Затова и държавата се е намесила. Бедните домакинства са получили финансова помощ да се превключат към централно отопление. Така в момента в града е по-изгодно да се включиш към ТЕЦ, отколкото да купуваш въглища. Кандидатствалите жители могат да получат намаляване на сметките между 30 и 90% ако се откажат от горенето. Местните власти са ститнали до извода, че е по-добре с парите на данъкоплатеца да се субсидира чистото отопление, а не изграждането на болници.

Министърът на икономическото развитие Ядвига Емилевич съобщи, че се предвижда и въвеждането на закон, който да забранява най-замърсяващите въглища. Предвиждат се и близо 40 милиона евро за саниране на сградите.

Ако човек бъде заловен, че използва кюмбе, го заплашва глоба от 500 злоти или около 200 лева.

От година насам нивата на замърсяването са намалели. Има накъде да се върви - в околностите на града има огромно стоманолеярно предприятие, а и самата Полша произвежда над 80% от лигнитните въглища в Европейския съюз - именно тези, които отделят най-много сажди. Положението може да се подобри и ако се превключи на газ, но поради обтегнатите отношения с Русия Варшава предпочита да не сключва сделки с Газпром.