БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАК „ТОПЛОФИКАЦИЯ“ ЩЕ ВРЪЩА НА АБОНАТИТЕ НАДВЗЕТИТЕ СУМИ?

В средата на юли топлофикациите трябва да обявят сумите, които ще възстановят със задна дата от август 2019 г. на абонатите си заради поевтиняването на природния газ с 40%

Председателят на КЕВР посочи, че в изравнителната сметка на отделен ред ще бъде указано с каква сума тя се намалява поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца. Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която поначало е в изравнителаната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да изчистят своето заплащане към крайните потребители, обясни още Иванов.

65 млн. лева са надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, който поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.
Заради съкратените срокове от столичната топлофикация призоваха абонатите да съдействат при засичането на топломерите.