БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Каква е разликата между дезинфектант и антибактериален гел

Голяма част от производителите спекулират с рекламата и с думите

Голяма част от производителите спекулират с рекламата и с думите. Те продават антибактериален продукт, на който изписват с дезинфекциращо действие. Това е подвеждане на потребителите, защото никой не е доказал това дезинфекциращо действие. Доказано е, че продуктът е  антибактериален и регистриран като козметичен, в повечето случаи. Това обясни пред БНР Виктор Азманов - съдружник и управител на фирма за производство на дезинфектанти. По думите му за да е сигурен потребителят, че този продукт действа като дезинфектант, той трябва да има Разрешение за предоставяне на пазара на биоцид от МЗ.

Едва 3 от 21 тествани дезинфектанта отговарят 100% на изискванията на СЗО по отношение на съдържанието на алкохол - основната съставка, убиваща коронавируса. Тези данни публикуваха от Асоциация "Активни потребители".

По думите на Азманов чистият етилов алкохол не е гаранция, че ръцете ще бъдат дезинфекцирани. Ако продуктът има 60% алкохол, но има добавени други активни вещества, които влияят върху мастните липидни обвивки на вирусите, това не означава, че този продукт не работи, напротив - може да работи по-добре от препарат, който съдържа само 70% спирт и вода, който се изпарява супер бързо. Виктор Азманов обобщи, че не дезинфекциращото действие, а вирусоцидното действие е това, което се търси, за да се убие вирусът.

В предаването "Преди всички" Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", обясни, че биоцидните продукти са с разрешителен режим. Там се минава през процедура в МЗ, прилага се токсикологичен анализ и допълнителна клиника за доказване на ефективност. По думите ѝ на етикета на един козметичен продукт не може да има т.нар. първична претенция за антибактерицидно, антивирусоцидно действие. Всички тези претенции може да има биоцидният продукт. На козметичния продукт може да пише, че е гел за дълбоко почистване и като вторична претенция - с дезинфекциращо действие.

Андреева уточни, че на етикета не може да е посочен процентът на етиловия алкохол. Процентът на етиловия алкохол се посочва в предупрежденията за употреба. Тя посочи, че в един дълбоко почистващ продукт има между 65 и 70% етилов алкохол, което е достатъчно количество, за да дезинфекцира ръцете. Той може да послужи като предпазно средство за употреба върху кожата на човека. Много е важно, когато се говори за биоцидни продукти, те са основно за професионална употреба - за дезинфекция на повърхности в предприятия. Не е едно и също това, което си слагаш върху кожата, и това, което използваме върху подовете, примерно, категорично заяви Андреева.

Източник: Дума