БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАКВА ЩЕ БЪДЕ СЪДБАТА НА ПРЕДАЛИТЕ СЕ БОЙЦИ НА „АЗОВ“?

Според министерството на отбраната на Русия до момента са се предали вече над 900 човека

Съдбата на бойците от националистическия полк „Азов“, предали се вчера от завода в Мариупол, все още не е ясна. И Киев, и Москва дават противоречащи изявления дали те ще бъдат разменени за руски пленници, или не. Междувременно, според министерството на отбраната на Русия до момента са се предали вече над 900 човека.

Русия твърди, че бойците от „Азов“ са се предали безуословно. Възможно е след оказване на медицинска помощ на ранените, крайно десните националисти да бъдат съдени за военни престъпления. Украйна обаче нарича операцията по излизането им от завода - евакуация. Така зам.-министърът на отбраната на Украйна заяви, че бойците от „Азов“ ще се завърнат у дома в резултат на размяна на пленници.

"Това е политическо изявление, замислено като вътрешна пропаганда, с поглед върху вътрешнополитическите процеси в Руската федерация. От своя страна можем да кажем, че преговорният процес и самата спасителна операция продължават", заяви Анна Маляр, зам.-министър на отбраната на Украйна.

В момента руското министерство на правосъдието иска от Върховния съд да признае военния полк „Азов“ за терористична организация, а не за екстремистка, което ще позволи бойците да бъдат съдени само за членуването си в организацията. Към момента Русия и Украйна са спрели преговорите за мирно уреждане на конфликта, които водиха паралелно с бойните действия. Това потвърдиха вчера и от двете страни. Киев заяви, че Москва отказва да направи компромис, докато Москва твърди, че Киев се е оттеглил от преговорите.