БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ИМАМЕ ДЕТЕ ПОД КАРАНТИНА?

Министерството на труда и социалната политика пусна кратък "наръчник" за родителите, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи

Ако сте родител на дете под карантина имате право, докато то е удома, да си вземете платен отпуск, а ако нямате възможност за такъв - неплатен. В случай, че излезете в неплатен отпуск може да кандидатствате в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не сте на работа и съответно нямате доходи. Помощта, която отпускат от агенцията, е пропорционална на дните от карантината, като родители с 1 дете до 14 години могат да получат до 610 лв., а семейства с две или повече деца до 915 лв.
В случай, че сте контактни или заразени с Ковид 19 и не може да излизате от дома си, може да се свържете със съответната общита и да поискате да ви включат в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще ви пазарумат или извършват други доставки до дома ви.
Може да използвате и болничен за временна нетрудоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.