БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Какво може да купи българинът с минимална заплата

Какво може да купи българинът с минимална заплата

Българинът може да купи с минимална заплата по-малко храни и стоки, отколкото другаде в ЕС

Българинът може да купи с минимална заплата по-малко храни и стоки, отколкото другаде в ЕС. Въпреки че цените на стоките и услугите у нас са два пъти по-ниски спрямо европейските, заплащането е 4-5 пъти по-малко, казва д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Работещите на минимална заплата в България могат да си позволят най-малко хляб, сирене, картофи спрямо работещите на минимална заплата в другите страни-членка на ЕС. Освен, че минималната заплата у нас е най-ниска в целия ЕС, хората, които я получават са и с най-ниска покупателна способност, показва анализът на д-р Костов, цитиран от Медиапул.

С минимална заплата у нас работникът може да си купи 583 хляба от 500 грама. Работникът на минимална заплата във Франция може да купи 1095 броя хляб от по 500 грама, в Германия - 1232, в Испания - 1120. Аналогична е ситуацията и с други стоки - картофи, сирене, вода.

В редица анализи от КНСБ са доказвали, че ако цените на стоките и услугите в България са два пъти по-ниски спрямо средноевропейските, то равнищата на заплащане са четири, дори пет пъти по-ниски, което при равни други условия не води до реална конвергенция.

България не стои никак добре по отношение на реалната покупателна способност на хората с минимални доходи по отношение възможността за покупка на стоки от първа необходимост, казва още Костов. В анализа се посочва, че ситуацията е същата и със всички останали подобни стоки от малката потребителска кошница.

Най-важният извод от тази тенденция е, че явно ценовите различия между България и останалите страни от ЕС не са достатъчни, за да се обясни ниското равнище на минималната заплата у нас. Аргументът, че тя е ниска, но и цените са ниски, просто издиша за пореден път, се заявява в анализа.

Източник: Дума