БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Какво знаем и какво не знаем за коронавируса?

В Министерството на здравеопазването работи телефонна линия за въпроси за коронавируса - 02 807 87 57. На него между 8.30 и 17 часа в делничните дни отговаря лекар епидемиолог

Междувременно на сайта на здравното министерство са публикувани въпроси и отговори за коронавируса, обобщени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ето основните от тях (всички - в прикачения файл). Във въпросите е посочено названието 2019-nCoV, с което вирусът бе наричан преди Световната здравна организация да даде официалното му название Covid-19.

Какви са симптомите?

Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска кашлица затруднено дишане мускулни болки и отпадналост. В по-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания, изглежда, са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?
Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми. Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.