БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КАРЛОС НАСАР СЧУПИ РЕКОРДИТЕ И ГРАБНА ЗЛАТОТО НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ В ТАШКЕНТ

КАРЛОС НАСАР СЧУПИ РЕКОРДИТЕ И ГРАБНА ЗЛАТОТО НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ В ТАШКЕНТ

България отново е на върха на щангите!

17-годишният българин Карлос Насар спечели титлата в кат. 81 кг на световното първенство по вдигане на тежести за мъже в Ташкент. Европейският вицешампион от Москва този пролет грабна златото с двубой 374 кг.

Карлос започна последен опитите си в изхвърлянето с успех на 163 кг, а после с лекота счупи световния рекорд за юноши със 166 кг, като малко не му достигна да подобри с 1 кг и световния рекорд за младежи със 169 кг. Това му отреди сребро в движението, на 2 кг от лидера Мартин Робу.

В изтласкването обаче българинът бе безапелационен. 200 кг за медал и респект на съперниците, след това 205 кг за златото и световен юношески рекорд в двубоя и накрая 208 кг за световни рекорди за юноши, младежи и мъже в изтласкването. В крайна сметка злато в двубоя със 374 кг, злато в изтласкването и сребро в изхвърлянето. Уникален успех за младия българин!

Така Насар донесе на България първа световна титла при мъжете от 2007 г. насам, тогава Иван Стоицов спечели злато в кат. 77 кг на първенството в (Тайланд).

Карлос Насар е от школата на Червен бряг с треньор Илиян Илиев. Роден е на 2 май 2004 година. Още в дебюта си на голямо състезание стана европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 година.

Това е втори медал в двубоите и общо 5-и с отделните движения за България на световното първенство в столицата на Узбекистан. Още в първия ден на шампионата Ангел Русев грабна злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг.