БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Къде изчезна грипът?

Оказва се, че джипитата нямат пациенти с така познатия ни досега грип

Преди появата на коронавируса, грипните вируси традиционно ни атакуваха през зимните месеци. Екипът ни потърси експертното мнение на общопрактикуващ лекар с 25 годишен опит - Любомир Димитров. Оказва се, че джипитата нямат пациенти с така познатия ни досега грип.

Сред най-важните фактори за липсата на „обикновеният грип“ според Д-р Димитров, се оказват противоепидемичните мерки, носенето на маски и засилената хигиена:

"Тази година не съм видял обикновен грип и нямам нито един пациент диагностициран надлежно с грип и останалите вирусни инфекции, каквито обикновено има доста в този сезон са значително намалели, като с предимство е коронавирусната инфекция, причината е в изолацията, носенето предпазните мерки, които предпазвват и от други вируси, за някой хора имунизацията против грип и не на последно място божията воля".

Според личния лекар с дългогодишна практика, дори на него му е трудно да прецени дали един пациент е със ковид или обикновен грип. Защото първоначалните симптоми лесно могат да подведат дори и специалистите.

Според д-р Димитров, ваксините са силен защитен фактор, въпреки разнопосочните мнения за противоковидното имунизиране. Защо трябва смело да кажем "да" на ваксинирането - ще ви покажем утре в специален репортаж по темата.