БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КЕВР решава за нови цени на водата в 26 района

КЕВР решава за нови цени на водата в 26 района

Очаква се ново поскъпване на водата - най-много в София и Разград

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на днешното си заседание  сериозни корекции на тарифите на 26 ВиК дружества. Предложенията за промени са в твърде широк диапазон -  от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните населени места, съобщи БНР, цитирано от Сега.

За вдигане на цените на водата трябва да се готвят абонатите в 7 града начело със София и Разград, където се очаква ръст с 6 процента. Разград и сега е с една от най-високите цени в България. В други 16 района пък ще има понижение -  от 14-15 на сто за Ямбол и Добрич до рекордните 22% за Видин. А в Монтана не се очертава да има промяна.

В корекциите има една особеност  - тарифите се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес план и не е направило заложените инвестиции. 

За да определи новите цени, КЕВР е направила преглед на изпълнението на петгодишните планове към момента, за да отчете реално свършената от ВиК оператора работа  - намалени ли са авариите, загубите на вода по мрежата, кражбите, подобрено ли е качеството на водата, има ли изградени нови тръби и прочее. 

"Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, с неизпълнение на плановете си, и при тях свалянето на цените ще е най-сериозно, коментира Ивайло Касчиев от енергийния регулатор.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ВиК услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър, като най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва. Това означава скъпа вода за над една трета от България.