БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Хиляди на опашка да влязат в София, полицията връща десетки

Влизащите в София задължително подават декларации, в които посочват на какво основание се връщат в града

Хиляди хора се опитват от сутринта да се върнат в столицата. Влизащите в София задължително подават декларации, в които посочват на какво основание се връщат в града.

Всички минават през щателна проверка от органите на реда. Изисква се наличие на специална декларация, в която да бъде посочена причината за влизане. Ако е заради работа, е необходимо да бъде упоменат телефонен номер на управителя, за да може от МВР да се свържат с него и да потвърдят предоставената информация.

Преди влизане в сила на заповедта на здравния министър, от София са излезли 60-70 хиляди коли, а след нея - още 16-17 хиляди, обяви Хаджийски. Очаква се повечето от тях да се опитат да се върнат в столицата след края на четирите почивни дни.

Ден по-рано, вътрешният министър Младен Маринов обяви, че "тарикатите", които са лъгали в основанието за напускане ще имат проблеми при завръщането си.

Към момента ситуацията е спокойна, но не такава бе сутринта. На редица шофьори, решили да влязат в София в последните от четирите почивни дни, се наложи "да отбият вдясно" и да се върнат, показа в репортаж БългарияОнЕър. Опашката на пункта на АМ "Тракия" на моменти стигаше до 1 км. А над 90 са вече откритите нарушения с невярно попълнена информация в декларациите.

Хора, които декларират трудова ангажираност, се оказва, че са регистрирани в Бюрата по труда. Други декларират, че работят в конкретни търговски дружества или предприятия, но нямат договори, посочи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред БългарияОнЕър.

Със специални камери от МВР могат да проследят всеки, който се опита да премине през блокадата.

"Хората, които ще се появят на КПП-тата на вход, ще трябва да декларират отново обстоятелствата, поради които се налага да посещават столичния град, така че това, което ще декларират в тези документи ще бъде сравнявано с документите, които са декларирали на изход на София. И ако се окаже, че има разминаване с декларираните обстоятелства, ще има образувани проверки, които ще бъдат докладвани в районна прокуратура", разясни Хаджиев.

Глобите за неподчинение и неизпълнение на полицейските разпореждания, както и за невярно попълнена информация, са между 100 и 300 лв, включително до 3 години затвор.