БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ХОЛАНДИЯ И ФРАНЦИЯ С НОВ НАТИСК СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ В СПОРА С МАКЕДОНИЯ

Външният натиск върху България в спора със Северна Македония става все по-голям

Външният натиск върху България в спора със Северна Македония става все по-голям. Според нидерландския премиер Марк Рюте изборите у нас тази седмица, ще бъдат решаващи за пътя на Скопие към Европейския съюз. Според него историческите междусъседски разногласия не трябва да са пречка за евроинтеграцията на Северна Македония.

Нидерсланският премиер беше на кратка балканска обиколка в Тирана и Скопие. И на двете места той припомни, че страната му дълго се е противопоставяла на разширяването на ЕС, но в последно време Северна Македония и Албания са постигнали голям напредък и са готови да започнат преговори за присъединяване. Същевременно призна, че има проблеми с България по въпроса, които трябва да бъдат решени.

"Спорът между България и Северна Македония е двустранен, но не трябва да блокира преговорите помежду им. Това е не само мое мнение. Така мислят всички други страни членки. Проведоха се много дискусии с България и лично с президента Радев, за да се реши проблема. Уверявам ви, че зад кулисите много страни членки се опитват да посредничат. Надявам се това да подпомогне процеса на интеграция", заяви Марк Рюте, премиер на Холандия.

Запитан как, ако беше македонски гражданин, би реагирал на факта, че българската блокада пречи на началото на преговорите за присъединяване с ЕС, Рюте отговори, че би бил много раздразнен.

Междувременно има и други белези, че Западните европейски държави се опитват да променят позицията на София по отношение на Северна Македония. Според електронното издание "Албейниън пост", позоваващо се на източници от Елисейския дворец, президентът Еманюел Макрон е изпратил поверително писмо до всички посланици на Париж в страните-членки на Европейския съюз. В него е изразил намеренията си до края на годината да бъдат стартирани преговорите за присъединяване към Общността със Северна Македония и Албания.

Източниците на медията твърдят, че президентът е посочил срещата на високо равнище на страните от европейския съюз на 14 декември като крайна дата за намиране на изход от патовата ситуация в спора между България и Северна Македония. Дотогава двете балкански държави трябва да постигнат споразумение, което да доведе до преодоляване на ветото на София за започване на преговори за македонското, а оттам и за албанското членство в ЕС.