БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ХОРАТА С АЛЕРГИИ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ ПРИ ВАКСИНАЦИЯ

Екипът на Българска свободна телевизия поиска експертното мнение на проф. Васил Димитров, който е с международно признати постижения в областта на алергологията

Всеки четвърти българин страда респираторна алергия, познати като алергичен ринит или асма. За какво трябва да внимават тези хора и има ли рискови групи, които трябва да се обърнат към специалист за предварителни изследвания преди ваксиниране? Кога ваксинирането е напълно безопасно за хората с алергии и кога крие висок риск? За отговорите на тези въпроси се обърнахме към проф. Димитров - специалист алерголог с над 40 години опит и началник на Клиниката към Александровска болница.

"Ако хората имат бронхиална асма или алергичен ринит, които са най-честите алергични болести и те са в ремисия, тоест те са контролирани от правилно лечение няма противопоказания за ваксиниране. От там нататък питаме дали консултиращите са имали в миналото остра алергична реакция към ваксини ако са имали засега не трябва да се ваксинират", заяви проф. Димитров.

Той опроверга и разпространите още преди месец лекарски препоръки в деня на ваксинацията да не се консумират яйца, шоколад и ядк, защото това щяло да увеличи процента на странични реакции.

"Не трябва да се ограничават от никакви храни, тъй като ваксинацията не е при деца, тоест над 40 години хранителната алергия при тази възраст е твърде рядка, тя е 04 до 08%, следователно тези неща са твърде преувеличени", заяви проф. Димитров.

Експертът е категоричен, обаче, че хората с установени по-тежки алергии или с непоносимост към упойки и други видове кваксини, трябва непременно да се съветват с лекар и задължително да си направят изследвания. Една от най-големите провокации от ваксините при хората с алергии са консервантите, с които препаратите се обработват.