БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Храните и комуналните услуги продължават да поскъпват

Храните и комуналните услуги продължават да поскъпват

НСИ: За 1 година потребителската кошница се е оскъпила с 3%

Храните, комуналните услуги продължават да поскъпват, съобщават от Националния статистически институт в изследване на инфлацията за м. август. За 1 година потребителската кошница се е оскъпила с 3%. 

Трайна тенденция за увеличението на цените на стоките и услугите констатира в последното си изследване националната статистика. Спрямо миналия август животът е поскъпнал средно с 2,9%. Вдигнали са се цените на всички основни храни и комуналните услуги.

От хранителните продукти този август най-много са поскъпнали телешкото, каймата, прясното мляко, ябълките и дори чесъна, Белият хляб се е вдигнал с 0,6%. Сезонните плодове и зеленчуци също вдигат рязко стойността си - дините са поскъпнали с над 15% спрямо същия период на миналата година, картофите - със 7%, а червеният лук, тиквички, фасул, патладжани и други - с над 13%.

Поскъпването на водата и В и К услугите е разбито на три в сметките на НСИ, но общо сметките ни за вода са поскъпнали средно с близо 3%. Лекарствата също бележат ръст - с около процент нагоре.
Според статистиката горивата са поевтинели с около процент средно през август спрямо юли, но днес световните борси отбелязват рязък скок на цените на суровия петрол и дори петролните държави да овладеят ценовия шок на световните пазари, нищо чудно следващия месец горивата у нас рязко да тръгнат нагоре, а с тях и цените на всички храни и стоки от първа необходимост, заедно с комунални услуги.