БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Христо Проданов: Единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП

Христо Проданов: Единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП

Програмата и предизборната платформа на БСП е с лява насоченост, дори слоганът е “С грижа за хората“

„Единственото заключение, което може да се направи на база всички социологии, е че управлението ще бъде около ГЕРБ или БСП.“  Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР Христо Проданов в ефира на Бг он еър. Той обясни, че когато хората гласуват за партии, които в последствие не влязат в парламента, техните гласове се разпределят между парламентарно представените партии. „Може да се озовете в ситуацията, в която гласувате срещу ГЕРБ, но после гласовете отиват точно при тях. Заради това казваме, че единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП.“

Политическата логика за левицата е следната: „Ако ние намерим съмишленици, които припознават основните наши позиции във връзка с реформата в здравеопазвнето, увеличването на доходите, намаляването на неравенствата и реформата в образованието, тогава ние можем да разговаряме с тях“, обясни той.

Христо Проданов твърди, че програмата и предизборната платформа на БСП е изцяло с лява насоченост, дори слоганът е “С грижа за хората“. „В момента виждаме едно обгрижване на корпорациите и нищо не се прави за хората“, заяви той.

Христо Проданов обясни защо хората трябва да излязат да гласуват на 4-ти април: „Последната година хората са по площадите и искат оставката на Борисов и неговото правителство. Само че дали тази оставка ще бъде подадена зависи от Борисов, а на 4-ти е датата, на която решават хората.“ Той допълни, че по този начин обществото ще посочи кой иска да управлява България.

Невъзможността да гласуват на карантинираните в последните три дни е несправедливо и противоконституционно, заяви Христо Проданов като добави, че сега в правомощията на ЦИК е да намери вариант тези хора да упражнят своя глас. „Специално от БСП сме подсигурили навсякъде представители за мобилните секции“, каза още той.

На въпроса какви са плановете на левицата за преодоляване на кризата, Христо Проданов отговори: „Най-важното е да има правила и доверие. Когато ти си срутил доверието не можеш да очакваш нищо да се получи.“ Той обясни как Борисов управлява кризата: „Той се оказа най-слабият премиер и това го показват всички резултати, които виждаме в България. Първи сме по смъртност и последни по ваксинация. Как може да имаме доверие в едно правителство, което на ден по три пъти променя заповедите си?“, попита Проданов.

„Когато се налага да бъдат затворени определени бизнеси, детски градини и училища, веднага конкретни икономически мерки трябва да се предложат“, категоричен бе той като добави, че парите ще дойдат от бюджета на държавата. „1.5 млд. годишно струват нашите икономически и социални мерки, които предлагаме. Във връзка с преизчисляването на пенсиите, във връзка с увеличение на майчинството, помощта за родителите на първо и второ дете, за всички деца, които започват училище, за безплатни учебници и намаляване на ДДС на храни и лекарства.

В заключение Христо Проданов заяви, че последните 4 години Борисов отпуска от излишъците в бюджета между 2 и 3 млрд. всяка година на “Автомагистрали“ и още куп средства, които зад гърба на парламента се разпределят по негово усмотрение.