БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Христо Проданов: Трябва да се наложи таван на цените и да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества /ВИДЕО/

Социалните политики, които обещавахме като опозиция, ги осъществихме за 7 месеца в управлението

„Важно е да пазим паметта, но е важно да се пазим независими. Чисто политически не сме независими. Последните години все някое посолство се намесва във вътрешните работи на България, което е недопустимо. За българските политици е важно да пазят българския интерес.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР – София Христо Проданов в ефира на БСТВ.

По думите му това ще бъдат петите избори подред и в цялата страна се наблюдава умора в хората. „Тези, които искат да няма правителство, тоест да продължава хаоса и постепенно да върнат модела “ГЕРБ-ДПС“ убеждават, че няма да се състави правителство, тоест няма смисъл да се гласува. Искам да уверя всички, че след тези избори правителство ще бъде съставено, въпросът е какво ще е то – на основата на ГЕРБ и ДПС или моделът, който наистина иска да промени управлението на България, така че държавата да стане правова и да мисли за своите граждани. Затова е много важно хората да не се поддават на манипулации, а да излязат и да гласуват с бюлетина 28 за една по-стабилна, социална и сигурна държава“, призова социалистът.

В последните година и половина БСП показа, че е предвидим партньор, че е стабилна партия, която крепи устоите на управлението, за да провежда социална политика насочена към хората. „В последните 7 месеца, когато БСП беше в управлението, увеличихме пенсиите толкова, колкото Борисов за 12 години, така че се надявам пенсионерите да помнят. ГЕРБ ни казваха, че сме популисти за това, че искаме безплатни детски градини, а сега те си преписват тези заслуги. Ние доказахме, че държавата може да си го позволи, тя трябва да помага на младите семейства. Също така ще настояваме инвитро процедурите да са безплатни и да са толкова, колкото е необходимо“, обясни Проданов като част от социалните предложения на левицата.

Според социалиста фалшива теза, с която се подготвя обществото, включително и служебното правителство, е че бюджетът няма да издържи и ще има свръхдефицит. „Пари има, просто трябва кражбите да бъдат окончателно спрени и парите да бъдат разпределени така, че хората да се чувстват по-достойни със своите доходи“, увери кандидатът за народен представител.

Проданов посочи една от основните разлики между ГЕРБ и БСП: „Ние направихме напълно изпълним бюджет, който мина през парламента. А в последните 12 години Борисов правеше такъв бюджет, че нарочно залагаше излишък в края на годината и средства в рамките на 2-3 млрд. между Коледа и Нова година ги изхарчваше от джипката, зад гърба на парламента“, обясни социалистът.

„Един от първите въпроси, който трябва да бъде зададен на служебното правителство, е защо им е да взима такива огромни заеми, при положение, че то управлява 60 дни и неговата работа е да проведе честни избори“, заяви Христо Проданов и продължи: „Очевидно е, че се борят с БСП, това се случва кадрово. Проблемът е, че така връщат ГЕРБ и ДПС във властта. Вие да сте чули последната година Радев да каже лоша думичка за ГЕРБ, ДПС или Гешев, а се бори с тези, които го подкрепиха и го направиха президент“, посочи той.

„Дългите години, в които бяхме опозиция, ние сме предлагали тези социални политики, които до голяма част за 7 месеца осъществихме в управлението“, заяви Проданов и допълни, че БСП е гарант за това, че корумпираното управление няма да се върне и да тормози хората.

По думите му в момента основният проблем за държавата е справянето с енергийната криза. Затова е изключително важно да се наложи таван на цените и да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества – и от държавните, и от частните.

„Единственото, което може да е решение на конфликта в Украйна, това са мирни преговори, а не с доставка на оръжия“, категоричен е Проданов и допълни: „Европейците трябва да осъзнаят, че това е в техен интерес, а силна и благоденстваща Европа може да има само, ако е в добри отношения с Русия. Не може да обявяваш война на държава, която притежава 70% от полезните изкопаеми“, каза още той.

На финала Христо Проданов призова на 2-ри октомври да се гласува с 28 за партията, която се бори за интересите на българските граждани.