БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Киев: Ракетните удари на Русия извадиха от строя почти половината от енергийната система на Украйна

Киев: Ракетните удари на Русия извадиха от строя почти половината от енергийната система на Украйна

От 10 октомври руската армия масирано атакува с ракети и дронове

В резултат на ракетните удари на Русия по критична инфраструктура почти половината от енергийната система на Украйна е извадена от строя, заяви премиерът Денис Шмигал на обща пресконференция в Киев с еврокомисаря по търговията на ЕС Валдис Домбровскис, предадоха Укринформ и БТА.

"За съжаление Русия продължава да нанася ракетни удари по гражданска критична инфраструктура на Украйна, воюва срещу мирното население и през зимата го лишава от светлина, вода, топлина и комуникации. Само на 15 ноември Русия изстреля близо 100 ракети по украински градове. Почти половината от енергийната ни система не функционира", каза Шмигал.

Той допълни, че в тези условия Украйна се нуждае от допълнителна подкрепа от европейските партньори както в енергийния сектор, така и от доставки на допълнително оборудване и допълнителни финансови ресурси за закупуване на допълнителни количества газ, а също и от по-голяма подкрепа за енергийния сектор.

От 10 октомври Русия масирано атакува с ракети и дронове украинската енергийна и друга гражданска инфраструктура.

На 1 ноември президентът Володимир Зеленски заяви, че в резултат на "енергийния тероризъм" от страна на Русия около 40% от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, по-специално ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, са сериозно повредени.

Домбровскис пристигна в Киев днес. По време на посещението си той ще обсъди с украинското ръководство подкрепата на ЕС.

Общата военна помощ, която Украйна е получила от Европейския съюз и неговите държави членки, възлиза на 8 млрд. евро, или около 45% от помощта, която Киев получава от САЩ, изчислява Укринформ.