БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ В ОПИТ ДА ПРЕВЗЕМАТ "ЕКОГЛАСНОСТ"

Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев, каза, че двамата вече бивши служебни министри директно са поискали да вземат лидерските позиции в екологичната партия

Досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката и ще участват в парламентарните избори на 14 ноември. Това обяви Кирил Петков по време на предаване на властта на новия служебен икономически министър. Той призна, че са водени разговори с Екогласност, въпреки, че е коалицонен партньор в „БСП за България“.
Вчера, председателят на Екогласност Емил Георгиев, каза, че двамата вече бивши служебни министри директно са поискали да вземат лидерските позиции в екологичната партия.

Кирил Петков потвърди, че с Асен Василев са подготвяли политически проект, още докато са били действащи министри. Поради липсата на време да се регистрира нова партия се търсели алтернатвни начини за явяване на изборите.

Вчера Емил Георгиев, председател на "Екогласност", която е част от коалиция "БСП за България" заяви, че е имал серия от срещи с Петков, Василев и министъра на образованието Николай Денков. Директно са му предложили да вземат партията срещу водачески места и осигурено финансиране.
Днес, Петков официално потвърди за разговорите.

"С който и да излезем, защото трябва да е някакъв тип вече съществуваща структура, ще поставим условието да ни се даде доверие, тъй като се видя какво можем да направим само за 4 месеца. Ще имаме разговори с много като "Екогласност". Ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждания. Доказахме какво можем да направим в последните месеци и искаме да го продължим. Няма да има компромиси с ценностите. Ще работим с всички хора, които смятаме за почтени"

Кирил Петков подчерта, че партията няма да е президентска, носпоред Емил Георгиев, на рсещата между тях, вече бившият служебен икономически министър е казал, че зад проекта им стоят хора от президенството като дал да се разбере, че става дума за секретаря на държавния глава Николай Копринков.
Петков уточни, че Румен Радев е отправил покана към него да запази поста си, но е отказал с мотива, че мандатът на служебния кабинет е прекалено кратък.